Вести

У краљевачкој библиотеци одржана су два програма посвећена песничком делу Ђорђа Нешића, овогодишњег добитника “Жичке хрисовуље“. Најпре су на ову тему, 17. августа, говорили Васа Павковић и Јован Пејчић, истичући да је реч о аутору оригиналног песничког израза достојног највиших признања.

Већ прва књига Ђорђа Нешића, с насловом “Црв сумње у јабуци раздора“, из далеке 1989. године, указала је на песников натпросечан осећај за језик и његову дубинску склоност према везаном стиху. С ове дистанце гледано, Нешић је већ на почетку, као врло млад човек,  показао и свој суштински лирски таленат али и наговестио односно одредио свој будући поетички избор. И једна и друга ознака су остале континуирано присутне у Нешићевим стиховима, песмама и циклусима кроз све његове досадашње књиге…рекао је Васа Павковић.

Сутрадан је у Библиотеци одржан скуп на којем су своја излагања поднели бројни књижевни критичари, виђени универзитетски професори, познаваоци Нешићеве поезије. Скупом је председавао Душан Иванић, а говорили су Јана Алексић, Миломир Гавриловић, Славица Гароња Рсдованац, Ана Гвозденовић, Јован Делић, Никола Маринковић, Срђан Орсић, Михајло Пантић, Саша Радојчић и Данка Спасојевић.

 

18. август 2015.