ВестиПовеља

Збирка песама ''Тиска'' Драгана Хамовића и зборник ''Ранко Јововић песник'', у издању краљевачке библиотеке, представљене су у главном граду Црне Горе Подгорици и универзитетском Никшићу. О њима су, осим аутора ''Тиске'' и уредника зборника др Драгана Хамовића, говорили проф. др Јован Делић и проф. др Горан Радоњић.

– Хамовић припада реду најзначајнијих људи у српској култури, не само своје генерације. Специфичан је по томе што га карактерише двоструко својство: он је даровит пјесник и тумач поезије. Хамовић пише и изузетне есеје…

Ова књига представља једну врсту памћења према поезији. Хамовић негује то памћење и у сталној је комуникацији са пјесницима претходницима. Он је пјесник поезије која носи и негује дубоко памћење, али и дубоко двојство Србија-Херцеговина које се изузетно јако осјећа у његовим стиховима. ''Тиска'' је свакако једна од најзанимљивијих овогодишњих књига – рекао је Јован Делић.

Говорећи о зборнику ''Ранко Јововић песник'', а реч о радовима насталим на округлом столу у краљевачкој библиотеци о делу добитника ''Жичке хрисовуље'' 2014. године, Ранка Јововића, Делић и Хамовић су нагласили да је овај песник ''несумњиво одавно заслужио да се о њему овако пише.''

– Он је овим зборником добио 13 тумача, а књига има комплетну  научну апаратуру, што представља драгоцјеност за све оне који се баве литературом – нагласио је Делић.

 

2. септембар 2015.