Вести

Књиге песама “Сведочења“ Николе Вујчића и “Водени цветови“ Кајоко Јамасаки са издавачким знаком Народне библиотеке “Стефан Првовенчани“, објављене прошле године, овенчане су наградама “Скендер Куленовић“, односно “Милица Стојадиновић Српкиња“. Вујчићу ће награда бити уручена на предстојећим “43. књижевним сусретима на Козари“, док ће Кајоко Јамасаки бити почасни гост манифестације “Милици у походе“.

Збирка “Сведочења“, саопштава жири, “представља Вујчићево ново песничко прогледавање, потврду о његовим моћима метаморфозе и обнављања…“

– Поезија настаје у тишини која нас грли. Поезија се налази између језика, или изван свих језика, као јутарње сунце. Свет доживљен на јапанском језику и свет доживљен на српском, додирују се у мом телу као светлост и сенка … рекла је Кајоко Јамасаки о књизи објављеној у Краљеву.

Током године стигле су још две награде за наше књиге. Николи Живановићу припала је, за збирку “Кармина Гали“, награда “Бранко Миљковић“, док је награда “Ђура Јакшић“ додељена Мирославу Цери Михаиловићу за књигу “Длака на језику“.

23. септембар 2015.