Вести

Поводом Дана Града Краљева, Скупштина Града доделила је признања и награде појединцима и организацијама. Међу награђенима је Драгана Типсаревић, управница Народне библиотеке “Стефан Првовенчани“. Њој је, одлуком одборника локалног парламента, додељена Диплома заслужног грађанина за “врхунске резултате у библиотекарству и мисионарењу књиге и читања.

Драгана Типсаревић  је рођена 1951. године у Врби код Краљева где је завршила Основну школу и Гимназију као ђак генерације. У току студија књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду добила је октобарску студентску награду. Након дипломирања радила је од 1977. године као оперативни уредник часописа „Повеља“. Културно-просветна заједница Србије доделила јој је признање – Златну значку.

Од 1984. године  запослена је у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву. Радила је прво  као библиотекар за издавачку и  културно-образовну делатност и на пословима пропаганде књиге. Стручно звање – виши библиотекар добила је 1998. године, а највише стручно звање – библиотекар саветник стекла је 2009. године.

На место управника краљевачке Библиотеке именована је 2003. године.

Урадила је бројне велике послове на обезбеђивању што бољих услова за рад Библиотеке и то: завршетак и опремање трећег спрата од 530 квадрата чиме је Библиотека добила функционални простор за рад Дечјег одељења; формирање посебног Одељења периодике; реконструкцију струје у целом објекту, делом реконструкцију грејања, климатизацију комплетног простора библиотеке; реконструкцију ( донацијама) Библиотеке после земљотреса, реконструкцију огранка у Матарушкој Бањи, уређење и опремање сваког одељења; реконструкцију комплетног кровног покривача Библиотеке; уградњу путничког  лифта за осам особа по свим стандардима кроз централни део зграде чиме је библиотека постала доступна свима, што Библиотека, по дефиницији, и треба да буде.

Од 2007. године, интезивно се ради на дигитализацији фондова Завичајног одељења – и данас Библиотека поседује збирку од око 600 000 дигитализованих докумената као и посебни сајт (www.kraljevcani.rs)за претраживање те грађе.

Покретач је и организатор значајних културних манифестација у Краљеву које сада имају вишедеценијску  традицију и статус манифестације од изузетнод значаја – (Жички духовни сабор – Преображење, Светосавска академија, Краљевданска беседа, Дечја недеља). Библиотека у Краљеву је и културни центар, јер организује бројне књижевне и културне програме и манифестације за децу и одрасле (у току 2014. године  реализовано је 380 програм)! Само на Дечјем одељењу, уз друге програме, ради 14 едукативних и креативних радионица које су бесплатне за полазнике, а воде их, углавном волонтери. Учесници у богатим програмима Библиотеке за одрасле су врхунска имена српске књижевности и културе, а веома често, наши  програми и изложбе гостују у престижним просторима у Београду.

Библиотека је и комплетна издавачка кућа која издаје часопис Повељу и око 15 књига, углавном поезије, годишње. У библиотеци је запослено 8 писаца, међу њима и веома значајна имена српске књижевности. У издавачким круговима, Библиотека је стекла  углед најбољег издавача поезије, а у прилог томе говоре бројне награде ( примера ради,  у 2014, у ужем избору за награду Милица Стојадиновић Српкиња, свих пет књига биле су наша издања, за Миљковићеву награду у узем избору биле су три наше књиге и награда је припала нашем аутору) Наши уредници три пута су добили награду „Меша Селимовић“, два пута Змајеву награду Матице српске, Нинову награду, све награде у области књижевности за децу…). Већ десет година, Библиотека има свој штанд на Београдском сајму књига.

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ је  2014. проглашена заслужном установом града Краљева, одликована је и орденом Светог деспота Стефана Лазаревића коју додељује  Синод Српске православне цркве, а Драгана Типсаревић је добила једно од најпрестижнијих признања за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе  на свесрпском културном простору – Вукову награду.

8. октобар 2015.