Вести

У оквиру серијала Кроз историјске изворе синоћ је на Дечјем одељењу одржан програм 14. октобар 1941, сведочанства, посвећен најтрагичнијем догађају из новије историје Краљева. Обраћајући се бројној, пре свега младој публици,  др Драгољуб Даниловић, професор историје Гимназије у Краљеву, говорио је о краљевачком октобру 1941. године као трагедији библијских размера.

„Немачка регуларна војска стрељала је неколико хиљада невиних људи. Њихова сведочанства написана у лагеру, писма и поруке упућене њиховим ближњима су поруке упућене свима нама. Оне су појединачна сведочанства,  и веома важан историјски извор за историчаре и за друштво које нема право на будућност  уколико непрекидно не  негује и афирмише културу сећања.“

У програму су учествовале Нина Колаковић и  Исидора Радовановић, ученице краљевачке Гимназије. Пажљивим одабиром историјских сведочанстава, докумената, изјава очевидаца трагичних догађаја, писама жртава и забелешки извршилаца злочина, упечатљиво су дочарале трагичне догађаје у Краљеву октобра 1941.

14. октобар 2015.