Вести

Синоћ је у краљевачкој библиотеци представљена књига “Дечанске и друге приче“ чији су аутори архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман Манастира Свети Лука у Бошњанима и Радмила Мишев. Аутентичне приче некадашњег дечанског монаха, архимандрита Алексеја, говоре о задужбини краља Стефана Дечанског и његовог сина цара Душана и начину живота у њој. Архимандрит Алексеј је 24 године био дечански монах, неколико година провео је и у Манастиру Хиландару на Светој гори, а службовао је и у Светој Земљи, у Цркви Рођења Исуса Христа у Витлејему. Књига је, како истиче Архимандрит, настала по “наговору“ митрополита Амфилохија  (Радовића), некадашњег дечанског монаха.

– Писали смо о свакодневици у манастиру и око њега, пратећи животни пут малишана који је у дванаестој години дошао у манастир, био манастирски ђак, па богослов, искушеник, монах, теолог, јеромонах, архимандрит и игуман. Записали смо понешто о одрастању, малим догађајима из свакодневног живота мирјана и монаха. Догађајима које памтимо или су нам о њима причали. О људима кроз чије се приче и судбине прелама и огледа живот у Метохији. Жеља нам је била да од заборава сачувамо ликове архимандрита, монаха и мирјана које веже љубав за Високе Дечане – записали су аутори.

О књизи је, пред бројним посетиоцима, осим архимандрита Алексеја, говорио Радоја Сандо, старешина Храма Светог Саве у Краљеву, док је у музичком делу програма учествовао кавалиста Милош Ћериман.

29. јануар 2016.