Вести

Из штампе је изашла “Библиографија прилога у часопису Повеља“, вредна и драгоцена књига, наше колегинице мр Ане Гвозденовић, у издању краљевачке библиотеке. Ауторка у уводном тексту напомиње да су пре петнаест година објављене две књиге библиографије краљевачке књижевне периодике, аутора Дејана Вукићевића. Једна од њих представља библиографију прилога у часопису Повеља, од њеног покретања 1971. до 2000. године. “Како је Повеља већ тих година“, напомиње ауторка, “ имала своје запажено место у српској књижевној периодици, и значај овог посла надилазио је локални. Грађа која је у међувремену настала, захтевала је своју обраду, а њено штампање и у времену електронских информација и те како има своје оправдање…“

-Увид у регистре ( аутора, преводилаца, те предметни, и аутора ликовних и фото прилога ) увериће корисника у значајно место које је у књижевној периодици заузело ово књижевно гласило, са традицијом дугом сада већ 45 година. У сусрет том новом јубилеју и ово објављивање је као подсетник на прегалаштво краљевачких књижевних стваралаца и делатника у култури – пише Ана Гвозденовић.

Библиографија је израђена према усвојеним каталошким правилима ISBD (CP) >стандарду. Грађа је разврстана по УДК групама, од 0 до 9, “без превеликог уситњавања, осим тамо где је специфичност текста то захтевала.“

-Стране књижевности су остале обједињене у корпусу светске књижевности, а ради лакшег сналажења потенцијалних корисника Библиографије, грађа је овде разлучена по формалном принципу, на поезију, прозу и есеје, као што је случај и са српском књижевношћу – напомиње Ана Гвозденовић.

Библиографске јединице из 2001. године обрадила је Наташа Малешевић Антонијевић, виши библиотекар краљевачке библиотеке.

5. фебруар 2016.