Вести

Синоћ је у краљевачкој библиотеци представљен роман Милисава Савића La Sans Pareiille – љубавни роман са додацима, овенчан наградама Меша Селимовић и Григорије Божовић.

Прича је модернизована верзија једне од Шехерезадиних бајки: да би нашла свог изгубљеног драгана, девојка се прерушава у мушкарца, и кад га пронађе, она се и даље понаша као мушкарац…Необичан  наслов романа алудира на несвакидашњу љубавну причу и заправо се односи на Симонету Веспучи, најлепшу жену ренесансне Фиренце коју су звали La Sans Pareille, што у преводу значи неупоредива, без премца. Писац нас води на мистично путовање Тосканом, у позадини југословенских ратова деведесетих…речено је, између осталог, на синоћном представљању романа Милисава Савића.

О роману и Савићевим стваралачким поступцима и формама, говорио је проф. др Радивоје Микић с београдског Филолошког факултета. Микић је, наглашавајући да је Савић писац који је више од других “радио на себи“, један од ретких књижевних стваралаца у нас који је испробавао и користио најразличитије прозне форме и свуда исказивао свој раскошни таленат и списатељску вештину. У то нас, тврди Микић, уверава и најновији роман La Sans Pareille…

Савићев роман добио је недавно највише гласова уредника и књижевних критичара за угледну награду “Меша Селимовић“. Пасаже из свог дела синоћ је читао аутор.

9. март 2016.