Вести

У организацији Подружнице Друштва физичара Србије Рашког округа и Факултета за машинство и грађевинарство из Краљева, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ одржано је предавање на тему гравитационих таласа.

Наиме, једанаестог фебруара ове године објављена је вест да је група међународних научника, стручњака за астрономију и астрофизику детектовала гравитационе таласе, које је велики научник Алберт Ајнштајн претпоставио објашњавајући Општу теорију релативитета пре тачно стотину година.

Читав један век научници су покушавали да и у пракси утврде постојање гравитационих таласа, али без значајних успеха. Ово велико научно откриће отвара нову епоху у астрономији и велики је помак у размевању гравитације и свемира.

О томе зашто је вест о детектовању гравитационих таласа епохална, револуционарна за науку говорио је др Златан Шошкић, професор Машинског факултета у Краљеву на катедри за примењену механику, математику и физику и продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу. У предавању о овом великом научном открићу учествовала је и Милица Вучетић, сарадник у настави на Природно математичком факултету у Београду. Ова тема привукла је велику пажњу наших суграђана, а одмах након трибине у Београду, краљевачка публика била је у прилици да чује  нешто више о гравитационим таласима, чије је откриће за многе вест века у науци.

11. март 2016.