Вести

Крај минуле недеље у краљевачкој библиотеци обележило је представљање романа „Иследник“ Драгана Великића. Гостовање једног од најугледнијих аутора савремене српске литературе изазвало је велику пажњу љубитеља књижевности и медија, с обзиром да је недавном одлуком жирија НИН-ове награде „Иследник“ проглашен најбољим романом у 2015. години. Тиме је Драган Великић по други пут постао лауреат најпрестижнијег литерарног признања у нашој земљи, пошто што му је НИН-ова награда припала и 2007. године за роман „Руски прозор“.

Говорећи о „Иследнику“, Великић је истакао да је одмах по објављивању предосећао да ће то бити његова најчитанија књига, а наслућивао је и сагласје критике и читалаца о њеној вредности. Иако је у најширим читалачким круговима „Иследник“ доживљен као његово најличније дело у којем је прича исплетена око лика мајка, аутор је нагласио да је то заправо роман о читавој једној епохи. У кратком аутопоетичком осврту, Великић је рекао да он пише романе, али да није класичан романописац.

– Ја приповедам лирским гласом. Треба се угледати на поезију. У добрим стиховима садржани су читави романи. Поштујем своје читаоце и трудим се да негујем економичан израз, без празног хода.
Осим НИН-овом наградом, „Иследник“ је овенчан и „Кочићевим пером“ и Виталовом наградом.

21.3.2016.