Вести

Недавно је из штампе изашла књига Матарушка Бања, сећање и заборав др Предрага Петровића, чија је промоција у краљевачкој библиотеци окупила велики број Матаружана, Краљевачана и љубитеља природних знаменитости краљевачког краја. Иако по професији није ни лекар, ни туризмолог, ни историчар, већ машински инжењер, рођени Матаружанин, аутор је све ово сублимисао, ослањајући се на до сада објављење прилоге о свом родном месту, али и на сопствена сазнања и сећања. 

-Термоминерална вода Матарушке Бање веома је погодна за лечење хроничних реуматских обољења зглобова и мишића, стања после повреда костију и меких ткива, стерилитета и других гинеколошких обољења, разних неуралгија, хроничних тровања металима, катаралних обољења склузокоже, обољења стомака и црева…Од проналска  минералне воде 1898.године, Матарушка Бања је имала веома променљиве периоде развоја. Први, почетни период, после оснивања Акционарског друштва одражава изградњу бањских ресурса и смештајних капацитета, градњом многобројних вила, хотела и других инфраструктурних система…Данас, на жалост, све је у стању стагнације и пропадања, а ова књига има и за циљ да подстакне власти да више бриге посвете Матарушкој Бањи – каже др Предраг Петровић.

О лековитости матарушких вода говорио је др Бранко Јовановић, док су о духовном развоју места и њених житеља говорили протојереј Љубинко Костић и новинар Душан Стојић. Скупу се обратио и Раде Девић, председник МЗ Матарушка Бања.

15. јун 2016.