Вести

Песник Милош Милишић добитник је Годишње награде Књижевног клуба Краљево  која се, иначе, додељује из донације др Хранислава Милошевића. Њему је по одлуци жирија краљевачких писаца награда припала за рукопис књиге песама за децу Крај пруге кућа од дуге. Говорећи на додели признања у краљевачкој библиотеци песник Дејан Алексић, председник жирија,истакао је да Милишић “већ осведочени песник за најмлађу читалачку публику, новим рукописом подсећа на овај део свог стваралачког интересовања који, по свему судећи, његовом песничком опусу даје важну и незаобилазну референцу…“ 

-Милишићева поезија за децу поседује нарочиту лирску визуру из које разумевање света почиње из онтолошке невиности и потребе за универзалном хармонијом. Отуда велики  број песама посвећен природи и односима у њој, при чему инсистира на томе да се доживљају идиличног пејзажа приступи према законима дечје логике…Јунаци Милишићевих песама из овог тематског регистра долазе из биљног и животињског света, персонификовани и карактеризирани у типичним догађајним оквирима. У лирској интонацији, али и у формалним решењима, јесно је видљив утицај народне усмене лирике, поетске  баштине која је дубоко обележила стваралаштво за децу неких од наших најважнијих песника ове врсте: Григора Витеза, Момчила Тешића, Добрице Ерића и других – каже Дејан Алексић.

Милишић је аутор десетак књига песама за децу и одрасле, приредио је три монографске књиге, снимио је и два документаристичко-путописна филма о Светој Гори и манастиру Хиландару. Добитник је највиших градских признања за књижевно стваралаштво и рад у култури.

У програму уручења награде у краљевачкој библиотеци, осим Алексића, учествовали су донатор Хранислав Милошевић, песник Милоје Радовић и музичари Душан Стојић и Драган Арсић.

16. јун 2016.