Вести

У оквиру серијала Великани светске књижевности синоћ је у нашој библиотеци приређено предавање о класику шпанске литературе, Мигелу де Сервантесу. О Сервантесовом животу и књижевном опусу, као и о изменама рецепције његовог дела током векова, говорила је др Јасна Стојановић, професорка на Катедри за иберијске студије Филолошког факултета у Београду. Окосница предавања био је Сервантесов Дон Кихот као његово најпознатије дело и роман који је проглашен најчитанијим и најпревођенијим књижевним делом икада.

Професорка Стојановић је истакла смисаону вишеслојност овога дела, наглашавајући његову хуманистичку поруку о вредности и важности идеала којима смо кроз живот вођени. У причи о Сервантесу могао се осетити и дух његове епохе, коју је професорка Стојановић означила као тренутак врења у шпанској књижевности и уметности који се више никада није поновио.

Програмом о Сервантесу као класику светске књижевности и пратећом изложбом, наша библиотека се придружила обележавању 400-годишњице његове смрти.

17. јун 2016.