Вести

У краљевачкој библиотеци одржан је програм посвећен делу Ненада Бургића, песника, полиглоте,калиграфа, дипломате…Бургић (1952-1990) је гимназијске дане провео у Краљеву, а пре двадесетак година овде је основан Књижевни клуб назван његовим именом који је окупљао песнике који су писали хаику поезију. На то је присутне подсетио песник Деајан Алексић, један од оснивача овог клуба.

-Ненад Бургић се са својом калиграфијом и хаику поезијом уграђивао у прозападну евро-америчку перцепцију, источњачку јапанско-кинеску поетику са примесама балканског или српског духовног миљеа, како у приступу, тако и у самом настанку геста и духовношћу успевао је да споји и  надогради доста слободно у свом оригалном стилу и начину – рекао је Ранко Павић, галериста, Бургићев пријатељ из Торонта и познавалац његовог дела.

-О трагању за човековим свепочетком и свекрајем исписане су бројне студије на језицима којих има и оних којих више нема. А само ретки, попут Ненада Бургића, успели су да тај мукотрпни пут којим сви идемо искаже кратком паметљивом поруком, сажетком свих наших трагања за собом: Тражим реч/ за почетак/ и за крај…рекао је песник Милоје Радовић.
Овим поводом наша библиотекарка Милена Медаковић приредила је изложбу о животу и делу Ненада Бургића под називом „Сад сам овде“.

У музичком делу програма учествовали су гитаристи Душан Стојић и Драган Арсић.

27. јун 2016.