ВестиПовеља

Из штампе је изашао нови број нашег часописа Повеља који отварају прозни и песнички радови Драгана Великића, Драгана Јовановића Данилова, Ласла Блашковића, Ота Хорвата, Драгана Ђоковића, Милана Вучићевића, Мирјане Ковачевић и Горане Баланчевић. У рубрици Премошћење, намењеној страној књижевности, објављени су прилози Маргарет Атвуд, Решата Нурија Гунтекина, Сонала Ибрахима и Кристин Дмитрове у преводима Ђорђа Кривокапића, Ане Стјеље, Мирослава Б. Митровића и Елизабете Георгијев.

Песников избор сачинио је Звонко Карановић, док у Понирањима о новим књигама и делима Милисава Савића, Драгана Хамовића и Гордане Ђилас пишу Радивоје Микић, Бранко Стојановић и Валентина Чизмар. У истој рубрици Александер Фјут промишља Да ли је Европа илузија. Предмет Повеље посвећен је роману Иследник Драгана Великића о којем пишу Михајло Пантић, Владимир Гвозден и Данка Спасојевић.

У Приступима су прилози Зорице Никитовић, Весне Сеничић и Наталије Лудошки о антологији Приону душа моја…(Јован Пејчић), књизи Постељица Оливере Недељковић и  Литерарном снегу Драгице Стојановић. У Пресеку је текст Јована Љуштановића Разгранавање романа за децу 2015, док у Подручјима Милан Никодијевић пише о Пластичном Исусу,  забрањеном филму Лазара Стојановића,најконтровезнијем делу те врсте у Титовој СФРЈ, с обиљем докумената, забелешки и сведочењима савремника, а Драгиша Обрадовић се присећа Вајарског симпозијума у Врњачкој Бањи 1965. године. У Позитиву о својих десет (не)снимљених фотографија прича Гордана Ђилас, док је Појмовник сачинио Васа Павковић.

У додатку Препоручено објављујемо приче Владивостока Словенска душа на Тихом океану у преводу и одабиру Бранке Такахаши, док у додатку Види чуда свог детињства присећа се Злата Коцић. У Појединачном разговарали смо с песником Слободаном Зубановићем.

 

5. јул 2016.