Вести

Стотине краљевачких малишана, ученика градских, приградских и сеоских основних школа, учествовало је у нашем летошњем програму Лектира не боли. Њихови гости били су најпознатији писци за децу као што су Гордана Тимотијевић, Градимир Стојковић, Дејан Алексић, Бранко Стевановић…Све у славу књиге и пропаганде читања. Да овај програм успе потрудиле су се и учитељице из Вука Караџића, Јова Курсуле, Вука Караџића, Светозара Марковића…Предводила их је учитељица Ана Милошевић која је, уз помоћ својих колегинаца, иницирала овај програм. Љуба Радета и њена ( и наша ) Луткарска радионица биле су јој “десна рука“.

Завршница Лектире која не боли догодила се у редакцији нашег часописа Повеља и издавачкој делатности, у Аџића кући. Како настају књиге малишанима су објашњавали уредници и писци Гордана Тимотијевић, Живорад Недељковић, Милош Милишић и Драган Грбовић. Својим домишљатим питањима и предлозима, малишани су тог дана, практично, и сами били уредници.

-Било је право задовољство одговарати на њихова помало и неочекивана питања, а ми смо се потрудили да им на што једноставнији и пластичнији начин објаснимо како настају књиге, од рукописа, до одшампаног дела – каже уредница Гордана Тимотијевић.

Стихове, смишљене на лицу места, малишанима је казивао песник Живорад Недељковић, а све се завршило – песмом. Малишани су уз асистенцију Милоша Милишића, певали популарне песме, компоноване на стихове Љубивоја Ршумовића и Душка Радовића.

На крају је Драгана Типсаревић, управница краљевачке библиотеке, малишанима обећала да ће започети радови на Дечјем одељењу бити у предвиђеном року завршени и да ће њихов омиљени кутак бити још лепши и топлији.

26. август 2016.