Вести

Поводом Краљевдана, Дана града Краљева, додељене су награде и признања појединцима и организацијама. Највише градско признање, Октобарска награда, на предлог издавачке делатности Народне библиотеке Стефан Првовенчани, додељена је др Драгану Хамовићу, сараднку београдског Института за књижевност и уметност, за научна постигнућа у области српског језика и књижевности. У образложењу, предлагачи су истакли огроман Хамовићев допринос за развој краљевачке библиотеке, чији је директор био, издаваштва и културе уопште.

Осим тога, Хамовић је један од најцењенијих српских песника и књижевних аналитичара. Аутор је бројних песничких и есејистичких књига, члан књижевних жирија и председник жирија за доделу Жичке хрисовуље. Карактерише га и жива сарадња са ауторима из родног Краљева, нарочито с Народном библиотеком Стефан Првовенчани. Добитник је бројних признања за књижевни, есејистички и приређивачки рад…

Подсећамо да су висока градска признања, у протеклој деценији, додељена запосленима у краљевачкој библиотеци: Октобарску награду добили су Горан Петровић, Милош Милишић и Дејан Алексић, а Дипломе заслужних грађана припале су Живораду Недељковићу и Драгани Типсаревић.

Oктобар 2016.