Вести

Његово преосвештенство епископ жички Јустин посетио је је данас Народну библиотеку Стефан Првовенчани. У пратњи Драгане Типсаревић, директорице библиотеке, обишао је сва наша одељења и видно задовољан оним што је видео, на Дечјем одељењу се нашалио: Да сам имао срећу да од малих ногу имам овакву библиотеку у близини, ко зна докле бих стигао…“ Драгана Типсаревић је Епископа посебно упознала са широком и успешном сарадњом са Црквом, Патријаршијском библиотеком, црквеним великодостојницима, јер нас на то обавезује и име, истакавши да су наши чести гости епископи, црквене старешине, најугледнији теолози…који су учествовали у нашим серијалима као што је Водич кроз света места и манастире.

Епископ је најпре обећао да ће једном месечно из Епархије жичке на поклон библиотеци стизати пакет вредних и драгоцених књига јер то оваква установа заслужује…

-Епархија жичка ће краљевачкој библиотеци доделити Орден Светог Краља Стефана Првовенчаног – Симона Монаха. Нема сумње да сте то заслужили. Мени ће бити драго да вам овај орден уручим. Данас је, кажем, наречење, а биће и уручење, највероватније о Светом Сави – обрадовао нас је Епископ Јустин.

Размењени су и поклони – књиге. Епископу смо поклонили наша издања као што Песници у Жичи, Стефан Првовенчани, песнички одломци, Анђео са Грдичке косе, зборнике о добитницима Жичке хрисовуље

На степеништу, Епископ је једној девојчици која је пошла да замени књигу, поклонио бројаницу и помиловао је по коси. Она му је пољубила руку и стидљиво рекла хвала, оче. Као да је Епископу Јустину тако изразила захвалност и свих библиотекара.

18. октобар 2016.