Вести

Синоћ је у препуној читаоници Дечјег одељења краљевачке библиотеке представљена књига Вујански крст патријарха Павла, аутора мр Слободана Радуловића. Књига сведочи о истинитим догађајима из живота блаженопочившег патријарха српског Павла, према сећањима четири архимандрита, савременика и Патријархове сабраће. Први приповедач у овој књизи, од близу 500 страница и преко 200 фотографија, је архимандрит Јован (Радосављевић) који је непосредно уз Патријарха провео пуне 52. године. Вујански крст патријарха Павла је, заправо, збирка сећања, занимљивости и фотографија мр Слободана Радуловића, а назив је добила по изрезбареном Христовом распећу које је изрезбарио искушеник Гојко Стојчевић, потоњи патријарх српски Павле, док је боравио у манастиру Вујну (у близини Горњег Милановца, у подножју  истоимене планине), лечећи се од туберкулозе од 1944-1946. године.

– Ја сам објављивао текстове у листу Православље и кад сам једном присуствовао манастирској слави, сазнао сам за причу о боловању и излечењу Гојка Стојчевића (патријарха Павла) у Вујну. То сам као тзв. антрфиле објавио у свом тексту. Године 2004. путовао сам са архимандритом Јованом Радосављевићем у Остружницу и он ми је тада предложио да напишем књигу о Патријарху, јер, како је рекао, новине буду па прођу, књига остаје за навек. Прикупљао сам грађу и писао три године и тако је, уз помоћ малих божјих чуда, књига, захваљујући издавачу, крушевачком Центру за стручно усавршавање и спонзору, Високој школи за пословну економију и предузетништво, књига објављена – испричао је аутор Слободан Радуловић.

О настанку и самој књизи говорили су проф. др Душан Цогољевић, проф. др Славко Каравидић, а присутне је поздравио и Радоја Сандо, старешина краљевачког Храма Светог Саве, суорганизатора ове промоције.

19. октобар 2016.