ВестиПовеља

Данас је у библиотеци, уз присуство наших сарадника, пријатеља, представника локалне власти и Цркве, посленика културе и телевизијских екипа, одржана мала свечаност поводом Специјалног признања за издавача које смо добили на 61. Међународном сајму књига у Београду. О издавачким успесима говорили су Драгана Типсаревић, директорица и уредници Дејан Алексић, Живорад Недељковић и мр Ана Гвозденовић.

-Ко је далеке 1985. године, када је овде одштампана прва књига (Оруђе сна Драгана Илића Нишког, приредио Богдан Мрвош) могао помислити да ћемо стићи довде и практично се винути у орбиту српског издаваштва. Ове године смо обележили 45 година континуираног излажења часописа Повеља и све то говори да су иза нас деценије ентузијазма и љубави према књизи јер је она наша судбина – рекла је Драгана Типсаревић, захваливши се, при том, бројним уредницима и сарадницима, локалној самоуправи и Министарству културе и бројним амбасадама у Србији на подршци.

-Ово признање је нека врста формалне потврде да је краљевачка библиотека у самом врху издаваштва у Србији, нарочито када је поезија у питању. И раније смо овакву награду заслужили али никада није касно. Ово није само успех библиотеке, већ и ове средине. У доба оскудице и дисконтинуитета, одржати се и непрестано расти, истински је подвиг – рекао је Дејан Алексић, гл и одг. уредник наше издавачке делатности и часописа Повеља.

-Наша Повеља је у главном току књижевног живота због тога што је поезија њен кључни жанр. Она, поезија, богати сваку књижевност, па и читаве народе.  За коју годину, сигуран сам, краљевачка библиотека може постати најугледнији српски издавач – сматра уредник Живорад Недељковић.

Мр Ана Гвозденовић, уредница, подсетила је присутне да, осим најугледније песничке библиотеке Поезија, данас, годинама објављујемо и есејистичке књиге и текстове о поезији и књижевности у библиотекама Посед поетике и Поезија настаје.

-Напомињем и наша посебна издања. Ове године објавили смо капиталну књигу Стефан Првовенчани Песнички одломци које је, шездесетих година, изабрао Васко Попа. Књигу је за  нас приредио проф. др Ђорђе Трифуновић и то издање било би на понос сваком издавачу – рекла је Ана Гвозденовић.

Уторак, 1. новембар 2016.