Вести

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани”, 24. 12. 2018. одржана је презентација пројекта „Вршњачка едукација и укључивање локалне заједнице у обележавање значајних догађаја – Дани Коларова”.

Организатор пројекта је Ана Милуновић, наставник српског језика. У пројекту су учествовали ученици 6/1 ОШ „Светозар Марковић“, као едукатори, и ученици 5/4, који су у пратњи одељењског старешине Гордане Киковић, присуствовали презентацији. Гости су били ученици петог разреда ОШ „Вук Караџић”, под вођством наставника српског језика Сандре Рудњанин.

Ученици шестог разреда су били едукатори за ученике петог разреда. Помоћ у том раду пружиле су им одрасле особе – координатори за поједину област. У ченици петог разреда су могли да бирају једну или више области у којима се баве романом „Аги и Ема” по концепту сајамског излагања и интерактивних радионица (НОВИНАРИ – координатор Радмила Весковић, КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ – координатор Ана Гвозденовић, ЛИКОВНИ СТВАРАОЦИ – координатор Кристина Трујић и ФИЛМСКИ КРИТИЧАРИ – координатор Немања Миљковић). Циљ пројекта је да ученици шестог разреда као вршњачки едукатори презентују роман „Аги и Ема” ученицима петог разреда, који су га читали као обавезну школску лектиру (међувршњачко повезивање).

У другом делу пројекта одржана је панел дискусија о вршњачком насиљу. ПРАВА ДЕТЕТА се разматрају са становишта прочитаног романа.Вршњачки едукатори и координатори Олга Дробњак и Невена Мартић уз помоћ медијатора Ане Милуновић, а кроз међусобну дискусију и дискусију са публиком, говорили су о овим проблемима. Овим је презентован и рад ОПД тима у ОШ „Светозар Марковић

У завршном делу учествовао је ГОСТ – ПИСАЦ – Дејан Алексић, пријатељ покојног писца, који је говорио деци о свом познанству с писцем и духовитим и занимљивим детаљима, које у биографији писца нису читали.

Пројекат је реализован у сарадњи са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани”.

Поред ученика петог разреда ове две школе, који су дошли у пратњи Сандре Рудњанин и Гордане Киковић, презентацији је присуствивало 14 колега обе школе.

Аутор текста: Ана Милуновић, организатор пројекта

Аутор фотографија: Иван Спасојевић