Вести

У препуној Библиотеци синоћ је представљена књига Светлост скривеног Бога нашег суграђанина и драгог сарадника, професора француског и латинског језика у краљевачкој гимназији др Јовице Станковића. Реч је о приређеној докторској дисертацији која је у издању наше библиотеке штампана прошле године (сама дисертација је одбрањена септембра 2016. годинe на Филолошком факултету у Београду и представља прву докторску дисертацију посвећену делу Николе Милошевића).

Проф. Мило Ломпар, рецензент ове студије, нагласио је да je књига Јовице Станковића подробна, детаљна, да је посвећена пажљивом читању дела Николе Милошевића, да се одликује великим бројем интерпретативно поузданих решења, да је у појединим својим аспектима иновативна, а у вредновању оригинална, те да ће представљати не само допринос разумевању физиономије романа Николе Милошевића, већ и значајан допринос у расветљавању укупне мисли можда најзначајнијег проучаваоца књижевности у нас у другој половини двадесетог века.

Уредница књиге, Ана Гвозденовић, истакла је да је професор Јовица Станковић пажљиви читалац који обраћа пажњу на сваку реч, на њено место у тексту, али и значење које она поприма у семантичком систему прозног опуса Николе Милошевића, те да су његова прецизност и истраживачка педантност изнедрили студију која и сама захтева пажљивог и стрпљивог читаоца, али и читаоца који поседује широко класично образовање.

Јовица Станковић се захвалио издавачу, ментору и публици и у своме излагању нагласио да је пут до књиге био дуг и мукотрпан, а да је почетак тог пута, кога тада још није био свестан, у његовим гимназијским данима. Присетио се жара са којим је читао књиге Николе Милошевића, те подвукао да се наслов књиге обраћа најдубљем слоју човековог бића и представља позив за неуморним трагањем у чијем знаку протиче живот сваког појединца.

Била је ово прилика да се проговори о још једној књизи. Наиме, сећајући се дела професора Николе Милошевића, о десетогодишњици његове смрти, краљевачка Повеља је 2017, захваљујући приређивачком раду Јовице Станковића, објавила дело Deus absconditus, за који наш суграђанин показује да је завршен, први роман митског професора. Одломке из ове књиге читали су ученици четврте године краљевачке гимназије Сташа Миловановић и Лазар Симић.

Аутор текста: Ана Гвозденовић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић