Вести

Гордана Тимотијевић, списатељица и уредница у издавачкој делатности краљевачке библиотеке, овогодишња је добитница награде Момчило Тешић коју додељују Књижевне новине Свитак и Лист за дечју књижевност Момчило. Тимотијевићевој је награда припала за роман Сличице, намењен најмлађој читалачкој публици, чији је издавач чачанска Пчелица.

Констатујући да је Гордана Тимтијевић “пружила још једно остварење високог домета“, жири (Гордана Малетић, Бранко Стевановић, Милијан Деспотовић) наглашава да су се у Сличицама “стекле најбоље особине њеног стваралачког поступка: жива, пулсирајућа нарација и неспутани дијалози, ведрина и хумор…“

-Књижевна награда Момчило Тешић додељује се домаћим ауторима књига за децу које знатно доприносе разноликости овог сегмента књижевног стваралаштва, а у којима је приметан траг реторике Момчилових јунака, чија непосредност, уз неспутану маштовитост и духовитост, спаја савремене писце са књижевним наслеђем и младим читаоцима – истиче жири.

За своје најновије дело Тимотијевићева је недавно награђена и Доситејевим пером коју додељују Пријатељи деце Београда, односно Жири дечје критике.

Аутор текста Милош Милишић