Вести

У Дому војске у Краљеву у уторак, 15. априла, бројна публика имала је прилику да се упозна са првим романом Љиљане Дугалић „На обали“. Завичајна ауторка (по оцу из Студенице) је песник, прозаиста и есејиста, позната по причама за децу „Лука у чаробном дворишту“ и „Лукин камени брод“, а за прозну збирку „Акт“ добила је Андрићеву награду. Оснивач је и председник Удружења „Колевка или Мајка“, које се бави афирмацијом дружељубља између деце и особа са инвалидитетом и деце и особа без сличних сметњи.

По речина ауторке, управо је сусрет са децом са „посебним благословом“ и њиховим породицама, пре свега мајкама, инспирисао да напише причу о таквој судбини мајке и детета. Роман са темом инклузије реткост је у српској књижевности, па је тиме ова промоција значајнија.

Милоје Радовић, писац за децу и библиотекар, у надахнутом обраћању истакао је: „Љиљана Дугалић овом књигом и овим ликом отвара ретко отворљиву тему у нашој књижевности. Главна јунакиња њене књиге, докторка Ана, на неки чудесан начин у себе обједињује бројне ликове мајки из књижевних дела, а много више мајки из свакодневног живота. Неке од њих, неописане у књигама, свакодневно сусрећемо. Ослепљени од гледања у ништа, не видимо њихову унутрашњу битку која је и наша битка. Не учествујемо у њој или учествујемо сажаљењем које је потребније нама него њима. И тако се догађа да су оне на обали, а ми плутамо у сопственој каљузи, чак и кад је у питању сопствено дете.

А Анин син Василије, отеловљени анђео, послат је од створитеља да нас подсети на важније човечније циљеве од оних због којих смо мислили да живимо и постојимо. И кроз драматичну борбу, унутрашњу битку, Ана заједно са њим, проналази одговоре битне за сваког човека. Она зна да је у њеном сину обожени човечији лик и не дозвољава да он постане предмет изучавања, научни експеримент, човек-биљка, реч која то није. За њу је он реч која јесте и она, упркос науци којој и сама по свему припада, води унутрашњу битку која ниједног читаоца неће оставити равнодушним.“

Посебне реакције публике изазвало је приказивање кратког филма који су осмислили ученици трећег разреда ОШ „Драган Маринковић“ Адрани са својом учитељицом Јасном Савић. Ученицима Школе за основно и средње образовање одраслих „Иво Лола Рибар“ уприличили су посету, дружили се са њима, па о томе направили филм који је свим присутним гостима изазвао сузе.

Песникиња Снежана Тодоровић казивала је своју песму, а ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Краљево и Друштва гуслара „Жича“ обогатили су програм извођењем неколико музичких нумера. Зорица Јанковић успешно је водила програм и свим присутним малишанима поклонила нову сликовницу Љиљане Дугалић. Поред књижаре „Прозор“ организотор програма била је краљевачка Библиотека.

Аутор текста: Катарина Јаблановић
Аутори фотографија: Стојанка Николас Коларевић, Катарина Јаблановић