Вести

Писац Славко Стаменић, рођен 1961. године у Краљеву, пријатељ и сарадник Народне библиотеке “Стефан Првовенчани“, изненада је преминуо у селу Дрену код Обреновца, где је живео. Писца раскошног талента смрт је, тако, пресекла у пуној стваралачкој зрелости и напону. У свет књижевности ушао је новелом “Свита“, објављеном у Сарајеву 1989. године. Следе прозне књиге “Sanctus“, “Тело у цркви“, “Смешенија“, “Три секунде другога света“, “Човјек човјечица и Господ Бог“, “Подари ми лепу смрт“, “Повратак“, Липо ми је кад је тебе лепо“…

-…Намећу се два основна својства Стаменићевог приповедног света. Први је сам језик, на тренутке асоцијативно распршен, на тренутке хируршки прецизан, на тренутке слојевит и барокно разведен, увек функционалан и увек сабражен датој приповедној ситуацији или карактеру, што је посебно уочљиво у интерполацији одговарајућих идиома у приповедни језик, и у сам говор лика. А друго својство подразумева упечатљивост, уметнички дочарану пластичност Стаменићевих антихероја – записао је проф. др Михајло Пантић.

-Славко Стаменић темељне стваралачке задатке успешно решава у својој прози изразите смисаоне сложености, густо сатканог израза и специфичне композиционе структуре која чисти нарацију од свега што причи није преко потребно – бележи др Драган Хамовић.

У књижевној заоставштини Славка Стаменића остао је рукопис нових и изабраних прича “Шкргут“ којег ће овог пролећа објавити Књижевни клуб Краљево.

Аутор текста: Милош Милишић
Aутор фотографије: Иван Спасојевић