Вести

У петак, 10.5.2019. године, у Народној библиотеци ,,Стефан Првовенчани’’у Краљеву, дебатни клуб средњошколаца ,,Имам идеју’’ одржао је промотивну дебату са почетном тезом: ,,Друштвене мреже доносе младима више штете него користи’’.

Група средњошколаца почела је свој рад у оквиру пројекта ,,Дебате о правима детета’’, Ужичког центра за права детета, подржаног од стране Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду. Пројекат се реализује у Чачку, Ужицу и Краљеву, са средњошколцима који су завршили низ обука о правима детета, дискриминацији, стереотипима и, наравно, вештини вођења дебате.

Пред својим друговима, наставницима и родитељима, као и заинтересованим посетиоцима, дебатери су на својој последњој промотивој дебати износили тврдње и ставове о штетности и предностима друштвених мрежа из позиције младих. Афирмативни тим који је заступао тезу да друштвене мреже доносе више користи младима, нагласили су бројне предности интернета, посебно за младе који се називају ,,дигиталним урођеницима’’ и који не могу замислити живот без интернета. Доступност информација, брза комуникација, удруживање људи без обзира на раздаљину, само су неке од предности друштвених мрежа. Са друге стране, негацијски тим,опозиција, представио нам је и подсетио на бројне нежељене последице коришћења друштвених мрежа: манипулације, злоупотребе деце и младих, промене концепта провођења слободног времена.
Са приближно подједнаким бројем гласова за оба тима, дебатери су нампоказали да не можемо лако да се определимо само за предности или мане друштвених мрежа. Остаје као закључак да јепромишљена мера паметног и одговорног коришћења интернета најбољи начин да се оптимално искористе све његове предности.

Ментор дебатера: Александра Јованкин Алексић, УГ ,,Имам идеју’’

Аутор текста: Александра Јованкин Алексић
Аутори фотографија Марија Спасојевић и Иван Спасојевић