Вести

У оквиру Пратећих програма 55. Фестивала професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић“, који се одржава у Краљеву, у краљевачкој библиотеци представљена је публикација “Упркос свему“ Радосава Стојановића, о седамдесетогодишњици Народног позоришта из Приштине и седамдесеттрогодишњици професионалног позоришног живота на Косову и Метохији.

-Ово позориште најстарија је професионална институција Републике Србије на КиМ која је била део историјских и политичких процеса на овим просторима: од вере у могућност заједничког живота и рада два народа током прве две деценије постојања, потом настојања Албанаца да се диференцирају и претворе га искључиво у свој национални театар, преко бојкота рада глумаца Албанске драме током увођења привремених мера у време Милошевићеве владавине…Након уласка међународних снага на КиМ, глумци Српске драме, радници српске националности, као и управа Народног позоришта у Приштини, бивају принуђени да напусте свој град, своје позориште и своју сцену – рекао је Предраг Радоњић, директор НПП.

Ово позориште од 2014. налази се у Грачаници и изводи представе, како у српским енклавама на КиМ, тако и широм Србије. Недавно је гостовало у Берлину. У њему данас ради 44 позоришна радника, од којих је 14 професионалних глумаца. (Они су синоћ на сцени Краљевачког позоришта извели драму Борислава Михаиловића Михиза “Бановић Страхиња“, у режији Небојше Брадића).

Осим Радоњића, о овом позоришту говорили су редитељ Миодраг Динуловић, председник Заједнице професионалних позоришта Србије и глумци Игор Дамјановић и Зоран Карајић.

Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић