Вести

Књига “Савремено позориште: естетско искуство и преступничке праксе“ театролога др Влатка Илића, доцента на Факултету драмских уметности у Београду, представљена је у краљевачкој библиотеци, у оквиру Пратећих програма 55. Фестивала професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић“.

-Ова књига још један је у низу доприноса савременом позоришном ствралаштву у нас, уколико под њим не подразумевамо само актуелну продукцију , већ пре оне радове и поетике које настоје да се критички односе спрам сопствене праксе као и тренутка у којем се јављају. Иако је вероватно да друштвене прилике увек делују неповољно када је реч о уметности, чини ми се да се данас ствараоци суочавају са мноштвом изазова, те да је изузетно важно њихове напоре подржати. Током писања књиге учествовао сам и у неколико за мене значајних стваралачких процеса, у оквиру којих сам настојао да појединим проблемима приступим и из угла практичара, док су та искуства повратно обликовала сам рукопис. У том смислу, нарочито су драгоцени били разговори и заједнички рад са другим уметницима приликом рада на текстовима Војислава Клачара, Дивне Вуксановић, Марије Караклајић, затим пробе с глумцима Владицом Милосављевић, Тамаром Крцуновић, Николом Вујовићем…Део истраживачког рада који је претходио овом рукопису спроведен је током трајања пројекта “Теорија извођачких чинова: од драмског театра до друштвених промена“ Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, реализован под окриљем Академије уметности у Новом Саду…рекао је аутор Влатко Илић.

Књигу је издало новосадско Стеријино позорје као прву у новој едицији “Експозиција“. О издавачкој делатности Позорја говорио је директор Мирослав Радоњић и Јован Ибрајтер, уредник Информационог центра. Присутнима се обратио и Светислав Јованов, овогодишњи селектор Стеријиног позорја.

  1. мај 2019.

Аутор текста: Милош Милишић
Aутор фотографија Иван Спасојевић