Вести

Краљевачка библиотека покренула је серијал Рокољупци, посвећен домаћин ствараоцима рокенрола, некадашњим и садашњим, а његов први гост био је Петар Пеца Поповић, како је речено, један од најбољих, најпознатијих и најпопуларнијих познавалаца рокенрола на нашим просторима, његов дугогодишњи промотер, аутор неколико књига о овом музичком жанру, саветодавац рокера и директно заслужан за многе богате каријере…
Говорећи и Поповићу, ово је заправо нагласио филмски редитељ и универзитетски професор Милан Никодијевић, чији је документарац Заробљено време посвећен овом заљубљенику рока. Набрајајући његове врлине, Никодијевић је апострофирао Поповићев рад на популаризацији рока у бројним листовима и часописима и Радио Београду.
-Поповић има непоновљив дар да препозна вредности, да открије младе талентоване људе и да им да шансу. Можда зато што рокенрол сагледава много шире од гитарског рифа, ма како он заводљив био. Зато је у култној емисији Вече уз радио Радио Београда Поповић промовисао и песнике, писце, редитеље, дизајнере, радне акције…наглашава Никодијевић.
Петар Поповић, по Никодијевићу жива енциклопедија рока, сећања је започео причом о својим непревазиђеним учитељима: Николи Караклајићу, Мики Антићу, Душку Радовићу, Милану Влајчићу…
-Они су ми, сваки на свој начин, дали шансу у право време и од њих сам научио да је грехота не бити уз оне који раде управо онако како би сте ви то исто радили. И сви су они били бољи од мене и то сматрам својим успехом јер никад се не зна са ког извора креће велика река. Путовао сам по свету и све што сам сазнавао тамо, делио сам с младим људима који су улазили у свет рока. Ја заправо нисам везан за жанр, већ за таленат. Многи су захваљујући мојој подршци направили прве снимке у чувеном Студију 6 ПГП РТС. Присећам се група Дах, Тајм, С времена на време, Златних дечака, Срђана Марјановића, Јадранке Стојаковић…Они су доносили нови звук, а земља која не сачува свој звук, не може се назвати озбиљном – рекао је Петар Пеца Поповић, топло поздрављен од бројнх посетилаца.
У синоћњем програму учествовали су и модератор Војкан Трифуновић и група Рок планета из Краљева.

Aутор текста Милош Милишић
Аутор фотографија Иван Спасојевић