Вести

Једна од најугледнијих песничких награда у Србији –Васко Попа, припала је Дејану Алексићу, главном и одговорном уреднику наше издавачке делатности и часописа Повеља, за књигу Радно време раја, у издању новосадског Културног центра. Ово признање додељују Агенција Ђорђевић и Град Вршац.

-Иако је књига сложена, како у формалном, тако и у тематском смислу, рекло би се да се, кад је о потоњем реч, издваја стара песничка тема – усамљеност. Она овде задобија егзистенцијалне и когнитивне димензије која наткриљује смирен израз и склад између речи и смисла. Песнички субјект верује да сваки облутак крије у себи по једну реч, тако је рај овоземаљско спасење у трагању за заборављеним, слућеним, али  најчешће неизреченим речима – каже се у саопштењу жирија који закључује да Алексић спада међу малобројне песнике који су успели да се вину до животне иманенције која делује онострано и далеко, иако је она највише наша, овдашња, блиска и сасвим људска.

Дејан Алексић (1972), песник, драмски писац и књижевни стваралац за децу, аутор је бројних књига из поменутих књижевних области. Завредио је најугледније књижевне награде као што су: Змајева, Меша Селимовић, Бранко Ћопић, Бранко Миљковић, Просветина, Ристо Ратковић, Матићев шал…Готово да нема награде којом није награђено његово дело намењено најмлађим читаоцима. Преведен је на више светских језика.