Вести

Као минулих година, и овај, 28. по реду, Жички духовни сабор Преображење, започет је у Галерији краљевачког Народног музеја. Отворио га је председник Организационог одбора, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, подсетивши присутне да су га покренули писци из Књижевног клуба Краљево.

-Те 1992. Књижевни клуб Краљево основао је манифестацију коју су већ наредне године подржале тадашње локалне власти. Жички духовни сабор израстао је у манифестацију државног нивоа и карактера, а Жичка хрисовуља, књижевно признање које се додељује за песништво, постала је једна од најугледнијих домаћих књижевних награда. Морам одати признање организаторима Сабора, Народној библиотеци Стефан Првовенчани, краљевачком Народном музеју и Књижевном клубу за труд и напор да ниво ове манифестације сваке године подижу на вишу лествицу. Град ће и даље бити уз њих и са њима – рекао је др Предраг Терзић.

Након Терзићевог обраћања, отворена је изложба под називом  Дакле, Ви сте тај Урош Предић, зрењанинског Народног музеја.

-Ова изложба уприличена је поводом 160 година од рођења једног од највећих српских сликара, Уроша Предића, чији се легат налази у зрењанинском Народном музеју. Покушала сам да, уз помоћ сарадника, покажем Предићеву умешност и сликарско мајсторство, али ово је изложба и о времену у којем је Предић живео. У Зрењанину и Београду њу је видело преко педесет хиљада људи и сигурна сам да ће велико интересовање изазвати и међу Краљевчанима – рекла је ауторка изложбе Оливера Скоко, виши кустос Народног музеја Зрењанин.

У уметничком делу програма учествовао је краљевачки трио Art dellest, музичко-сценским тумачењем поезије Лазе Костића и Добрице Ерића.

  1. август 2019.

Аутор текста: Милош Милишић

Аутор фотографија Срђан Вуловић, Народни музеј Краљево