Вести

У оквиру овогодишњег Жичког духовног сабора Преображење, треће вечери манифестације, програмом ,,Преображење, песници“, гостима и домаћој књижевној публици представљени су неки од наших најзначајнијих савремених песника и песникиња. У пријатном амбијенту дворишта Куће Аџића, седишту Издавачке делатности НБ ,,Стефан Првовенчани“, пред више десетина посетилаца, своје стихове читали су Драган Јовановић Данилов, Дејан Илић, Драган Бошковић, Емсура Хамзић, Слободан Јовић, Драган Марковић и Драган Б. Ђоковић. Како је бивало и ранијих година, и овом приликом је избор аутора, поред несумњиве вредности њихове поезије, био одређен чињеницом да су они листом дугогодишњи сарадници Повеље, те да су за књиге објављене у нашој продукцији ове или ранијих година добили неке од најзначајнијих књижевних награда.

Завршницу програма обележио је наступ изврсне хрватске песникиње и есејисткиње Дорте Јагић, чије гостовање је омогућио пројекат Версополис. Реч је о пројекту који обухвата мрежу европских пенсичких фестивала, подржаном као део програма Креативна европа. Од прошле године, манифестација Преображење придружена је овој великој асоцијацији, што пружа могућност да се уз домаће песничке гласове чују и ствараоци из других земаља. Овога пута избор је пао на поменуту загребачку песникињу, добитницу важних књижевних признања у Хрватској, али и Европи.

Програм је завршен најавом сутрашњег, централног и најсвечанијег дела Манифестације – уручења Жичке хрисовуље песнику Владимиру Јагличићу, у трпезарији Манастира Жиче.

Аутор текста:Дејан Алексић

Аутор фотографија: Иван Спасојевић