Вести

Промоција књиге Социјална политика Србије

Књига Социјална политика Србије аутора др Драгослава Кочовића, редовног професора Факултета политичких наука из Београда која је изазвала велику пажњу наше научне и стручне јавности, промовисана је пред бројном публиком на нашем Дечјем одељењу. О књизи су говорили: професор др Милан Петричковић, професор др Здравко Шорђан и др Предраг Терзић.
Полазећи од сазнања да је социјална политика област науке која се бави питањима од виталног значаја за државу, заједницу, породицу и појединца, професор др Милан Петричковић је посебно истакао да је професор др Драгослав Кочовић достојан наследник наших најпознатијих научника који су утемељили ову област: Михајла Ступара, Берислава Шефера и Душана Лакићевића. Аутор је у овом уџбенику, по речима професора Петричевића,мултидисциплинарним приступом, пратећи историју цивилизације и развоја социјалне мисли од доласка Срба на Балканско полуострво, преко свих развојних етапа до данас, успео да одговори на многа за сваког појединца, породицу и државу, важна друштвена питања наше стварности. Професор Кочовић је, по мишљењу професора Петричковића, овим научним радом дао значајан допринос развоју наше социјално-политичке теорије и праксе.
Професор др Здравко Шорђан је нагласио да је реч о књизи која је од великог научног значаја јер се кроз дубинску анализу бави вредносним судовима, актуелним и важним питањима савремене социјалне политике и друштвеног живота. Он се посебно осврнуо на ауторово проматрање савременог света. По његовом мишљењуаутор тачно и аргументовано објашњавапромене и поделе у свету које су изазвале и непрекидно изазивају сукобе који угрожавају и урушавају цивилизацију. Истовремено, научна сазнања до којих је дошао вишегодишњим исцрпним и преданим истраживачким радом, указују на путеве разрешења насталих друштвених конфликата. „Професор Кочовић не пише књиге, он их порађа. А ако порађате књигу, онда постоји много јача веза него што је писање“, закључио је професор Шорђан.
Др Предраг Терзић је на почетку излагања истакао да је професор Драгослав Кочовић у академском раду прошао кроз сва звања, од асистента до редовног професора.При том је, поред матичног факултета радио и на другим факултетима, понајвише на подручјима где Срби као народ једва опстају. Тиме је, поред важних научних постигнућа, потврдио и своја патриотска опредељења. У свим својим књигама и уџбеницима, а посебно у овој, по речима др Терзића, аутор је неговао интердисциплинарни приступ у истраживању и тумачењу социолошких појава. При томе он „не говори само о нормативној социјалној политици, он пише и каква би требала она да буде“, закључио је др Терзић.
Професор др Драгослав Кочовић се најпре, у сажетом обраћању, захвалио организатору, беседницима, бројној публици и средствима информисања, а затим је рекао: „Сасвим је лако и природно овде у храму знања, разменити мишљење и знање о знању до којег се долази. Задатак научника је да знање до којега долази подели са другима. Његов је задатак да предвиђа шта ће и зашто ће нам се десити. То је највећи ниво научног знања. Уколико у томе успемо, то је оно што преточимо у књиге“.
Књигу је ликовно и технички уредио професор Жарко Павловић, а издао Факултет политичких наука у Београду.
Aутор текста Милоје Радовић
Аутор фотографија Иван Спасојевић