Вести

У читаоници на трећем спрату Народне библиотеке “Стефан Првовеначни“ представљене су књиге крагујевачког писца Ненада Глишића, збирка песама “Наследници времена“ и прозна “Отпадија“. Обе књиге објавила је издавачка кућа “Пресинг“ из Младеновца. У разговору с модератором књижевне вечери, песником Александром Марићем, Глишић је објаснио да је за ову издавачку кућу преводио, а пошто њен власник није имао начина да му исплати хонорар, објавио му је поменуте књиге.
-За две године објавио сам три књиге. Помислио би човек да сам скрибоман, међутим, реч је о рукописима који су много раније били доведени до краја,па се указала прилика да их и одштампам… Живимо у циничном времену. Припадам онима који од својих идеја и начина борбе против тог духовног цинизма никада неће одустати. Понеко ће рећи да је то утопија, а ја кажем да утопија није немогућа, само још није остварена – каже Ненад Глишић.
Он је, говорећи песме из “Наследника времена“, напоменуо да је аутор који непрестано покушава да унапреди свој песнички израз“, јер су неке од најлепших речи злоупотребљене и тако су изгубиле смисао. Додао је и то “да су поезија и уметност општа ствар из које извлачимо заједничко добро.“
У другом делу овог књижевног програма Глишић је говорио о свој књизи прича “Отпадија“, рекавши да се у њој ауторски кретао између кафкијанског и орвеловског начина приповедања.
25. септембар 2019.
Аутор текста Милош Милишић
Aутор фотографија Иван Спасојевић