Вести

Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Краљева, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево другу годину за редом организује стручни скуп библиотекара са међународним учешћем.

Тема овогодишњег скупа, који ће бити одржан 3. и 4. октобра у семинарској читаоници Библиотеке, јесте „Међународна сарадња библиотека“.

Међународна сарадња библиотека у Србији до сада није разматрана као главна и једина тема неког стручног скупа. Скуп је прилика да се у фокус стручне расправе стави међународна сарадња, сагледају и проблематизују сви аспекти те сарадње, разменe искуства, упознају нови сарадници, и систематизује досадашња позитивна пракса у међународној сарадњи библиотека у Србији.

У оквиру скупа биће потписан протокол о сарадњи између Општинске библиотеке Дериња (Република Кипар) и Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, као један од примера међународне сарадње.

Скуп ће садржати и неколико посебних пратећих програма: представљање књиге др Дејана Вукићевића „Non imprimatur или Цензура у библиотекарству и издаваштву“; изложбена поставка Library – Space of Childhood Joy (изложба представља најбоље програме за децу и младе, који се изводе у библиотекама широм Србије и приређена је поводом – Сателит конференције IFLA Секције за рад са децом и младима – чији је овогодишњи домаћин била Народна библиотека Србије); и изложба Библиотека у свету – свет у библиотеци: Међународна сарадња НБ „Стефан Првовенчани“ Краљево.

Програм стручног скупа можете погледати овде.

Аутор текста: Катарина Јаблановић

Дизајн плаката: Драган Пешић