Вести

Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Краљева, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево, другу годину за редом, организовала је стручни скуп библиотекара.

Тема дводневног скупа, у којем су учешће узели бројни библиотекари из Србије, Републике Српске, Северне Македоније и са Кипра, била је „Међународна сарадња библиотека“.  У име домаћина учеснике и госте скупа поздравили су  заменик градоначелника Града Краљево, Вукман Ракочевић и директор Библиотеке, мр Миша Милосављевић. Заменица управника Народне библиотеке Србије, др Драгана Милуновић, у поздравној речи истакла је да је тема скупа врло значајна будући да до сада није била главна и једина тема неке конференције. Подршку скупу пружили су Вања Марковић, самостални саветник у Сектору за културно наслеђе Министарства културе и информисања Републике Србије, Стојка Мијатовић, председница Библиотекарског друштва Републике Српске, др Богдан Трифуновић, председник Библиотекарског друштва Србије, као и бројне колеге библиотекари.

Током три радне сесије осветљено је неколико теоријских тема (попут питања културне политике, питања културне дипломатије и библиотека) и представљени су бројни примери позитивне праксе међународне сарадње: две српске националне библиотеке, неколико матичних јавних библиотека, више општинских библиотека међу којима и библиотека из Зворника (Република Српска) и Прилепа (Северна Македонија), једне универзитетске, удружења „Адлигат“. На почетку другог радног дана рад своје установе, Општинске библиотека Дериња, представила је директорка, Елевтерија Такоуши. У динамичној и плодној дискусији указано је на проблеме и препреке у остваривању сарадње, предложена су решења са становишта струке и препоруке за будући рад.
Трајан траг и допринос развоју струке биће штампани зборник радова свих учесника конференције, који ће НБ „Стефан Првовенчани“ Краљево објавити до краја текуће године.
Посебан део конференције, као очигледан пример међународне сарадње, реализовано је потписивање протокола о сарадњи између Општинске библиотеке Дериња (Република Кипар) и Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево. Делегацију Републике Кипар чинили су њ. е. Константинос Елиадес, амбасадор, Андрос Карајанис, градоначелник Дериње и Елевтерија Такоуши, директорка библиотеке. Заменик градоначелника Вукман Ракочевић и директор Библиотека, мр Миша Милосављевић представљали су домаћина, Град Краљево.

Аутор текста: Катарина Јаблановић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић