Вести

Најчешће грешке у вапитању деце била је тема другог у низу едукативних програма Изазови родитељства, у оквиру пројекта Породични библиоклуб, подржаног и суфинансираног од стране Кабинета министра без потрфеља задуженог за демографску и популациону политику.

Бити родитељ један је од најлепших, али свакако и најодговорнијих позива у животу. Породица је у данашње време суочена са разним тешкоћама и проблемима. Чланови породице све мање времена проводе заједно, комуникација међу супружницима је сведена на минимум, а родитељи имају све мање слободног времена како би се квалитетно посветили васпитању и образовању деце. О овој горућој теми говорио је клинички психолог, доктор Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије.

Време у коме живимо је време застрашивања на свим нивоима. Успео је онај родитељ који је одгајио радосно дете. – истакао је доктор Пановић. Важно је да пазимо шта причамо деци јер наше речи служе њима као оријентири. Најбољи васпитач у раном узрасту је осмех, веселост, контакт очима.

Пред бројном публиком, окупљеном на Дечјем одељењу, доктор је указао на важност успостављања хигијенских и радних навика код деце, развијања социјалних вештина, значај постављања приоритета, неопходност да се деца у одрастању не везују за једну особу, јер од различитих људи могу научити различите ствари.

Према речима нашег госта, суштина родитељства је да оспособимо децу да живе без нас јер у нама лежи снага, а у деци лежи потенцијал.

Аутор текста Јелена Андрић

Аутор фотографија Иван Спасојевић