Вести

Песникиња Мирјана Стефановић овогодишња је добитница награде ,,Милица Стојадиновић Српкиња“. Ово престижно књижевно признање Стефановићева је добила за књигу песама Трап, објављену прошле године у издању Повеље. Жири за доделу награде „Милица Стојадиновић Српкиња“, коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански“, радио је у саставу: др Зоран Ђерић (председник), Фрања Петриновић, др Драгана В. Тодоресков, др Ђорђе Деспић и Ален Бешић.

Између осталог, жири је у образложењу навео и следеће: „Шест деценија песничког присуства на сцени, на којој су се смењивале различите генерације и поетике, традиција и модерност, сажете су у последњој књизи Мирјане Стефановић. Песме у књизи Трап, сведоче о континуитету, извесној песникињиној преокупираности животним радостима, свакодневици, малим стварима. Али не остаје скривена ни друга, мрачнија страна живота, зло које се дешава, слутња оног што се може десити.“

Иначе, за последњих десет година, ово је пети пут да награда ,,Милица Стојадиновић Српкиња“ бива додељена ауторкама за књиге објављене у нашој издавачкој делатности. Пре Мирјане Стефановић, добиле су је Ана Ристовић, Даница Вукићевић, Кајоко Јамасаки и Радмила Лазић.

Мирјана Стефановић је рођена у Нишу, 1939. године. Од 1950. живи у Београду. Једна је од најзначајнијих савремених српских песникиња. Пише и прозу, као и књиге за децу и младе. Награђена збирка је њена десета песничка књига.

Aутор текста Дејан Алексић