Вести

Библиотекари Дечјег одељења одлучили су да обележавање Дечје недеље ове године траје дуже од уобичајених недељу дана. У периоду од 1. до 11. октобра организовали смо програме и радионице за децу свих узраста.
Интересовање за посету Библиотеци било је велико, стога смо током две недеље угостили велики број малишана из краљевачких вртића и основних школа. Дружили смо се са децом из вртића „Весељко“, „Младост“, „Едука“, предшколцима из Годачице, ученицима Основне школе из Роћевића, првацима из „Светозара Марковића“. С обзиром на то да је већини ово била прва посета Библиотеци, разговарали смо о правилима понашања у овој установи, упознали их са фондом Дечјег одељења, научили их како се треба опходити према књигама. Сходно слогану овогодишње Дечје недеље, Да право свако – дете ужива лако, дискутовали смо и о правима, али и обавезама које свако дете има.
Током Дечје недеље гостовали смо у краљевачким основним школама „Чибуковачки партизани“, „Доситеј Обрадовић“, „Живан Маричић“ и „Ђура Јакшић“. Посетили смо и огранак чачанске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу и даровали им књиге у издању наше библиотеке. То је добар пример међубиблиотечке сарадње који ћемо наставити да негујемо.
Организовали смо и два програма за родитеље у оквиру едукативног серијала Изазови родитељства. На тему Васпитањем без казне и награде до Љубави и Мира у породици говорила је Милица Новковић, ауторка књиге „Породични буквар“, а о горућој теми Најчешће грешке у васпитању деце клинички психолог др Влајко Пановић.
Дечја недеља је традиционално затворена програмом Деца песници – песници за децу. Своје стихове окупљеним малишанима говорили су песникиња Виолета Јовић, деца награђена на литерарном конкурсу који је расписала краљевачка библиотека и полазници Књижевне радионице награђени на Фестивалу хумора за децу у Лазаревцу.
Сви учесници Дечје недеље добили су бесплатне чланске карте.
Аутори текста и фотографија Јелена Андрић и Марија Симовић