Вести

Трећи у низу едукативних програма серијала Изазови родитељства, био је посвећен теми искушења у пубертету. О изазовима са којима се деца суочавају у најосетљивијем периоду одрастања говорила је педагог Јелена Холцер.
Чињеница да је пубертет саставни део одрастања и доба највећих промена и искушења у животу једног детета, а самим тим и родитеља, намеће нам читав низ горућих питања. Како преживети промене које неретко прате различита расположења? Колико је подршка породице битна у овом периоду одрастања? Како изабрати право друштво, спознати где су границе и одолети искушењима која нуди савремено доба?
Током предавања Јелена Холцер указала је на неке од проблема који се јављају у овом животном добу. На неке од њих, као што су значајно померене границе пубертета, не можемо утицати. Деца данас улазе у пубертет у деветој или десетој години живота и у овој су фази све до двадесет и пете. Други значајни моменат је такозвана омнипотенција, илузија о сопственим могућностима, када тијенџер мисли да све може и све зна. Фамозни јаз међу генерацијама ствара се уколико се изгуби комуникација између деце и родитеља управо у тинејџерском добу. Холцер је истакла да се васпитање деце заснива на љубави и границама и да постављањем правила нећемо наметати стално нове забране свом детету, већ ћемо постепено повећавати степен његове слободе.
Јелена Холцер аутор је и коаутор 15 књига за децу и родитеље, награђиваних и превођених на више страних језика, 101 начин да покажете детету да га волите, Путовање кроз знање – 100 питања и одговора, Успешан родитељ-успешно дете, Успешно учење, Приручник за бебиситерке и родитеље, Како рећи НЕ, Развести се или не – 100 најчешћих питања и одговора, Хајде да причамо о… Већина ових наслова доступна је за читање на Дечјем одељењу Библиотеке.
Aутор текста Јелена Андрић
Аутор фотографија Андреј Анђић