Вести

У оквиру серијала „Рокољупци“, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево одржано је вече посвећено Милану Младеновићу, једном од највећих уметника на регионалној рок сцени. О певачу и гитаристи бенда „Екатарина Велика“ говорили су др Златомир Гајић, професор Филозофског факултета у Новом Саду, новинар и басиста, и Владимир Маровић, професор филозофије краљевачке Гимназије.
Златомир Гајић указао је на неколико одабраних теза из свог магистарског рада чија је тема била рок поезија Милана Младеновића, а у којем је успешно повезао научну са популарном културом. Гајић је окупљене подсетио на своју презентацију докторске дисертације „Рок поезија Бранимира Џонија Штулића и њени медијски одјеци“, која је, децембра прошле године, пред бројном публиком, одржана у нашој библиотеци.
Владимир Маровић дао је осврт на сва три концерта „Екатарине Велике“ у нашем граду, у периоду од 1989. године и првог концерта у „Хали спортова“, преко наступа у Дому културе „Рибница“ 1991, до последњег, одржаног у „Дому друштвених организација“, турбулентне 1993. године. Након тога, поједини посетиоци програма исказали су своје утиске о поменутим концертима популарног бенда и своје доживљаје поезије Милана Младеновића.
У музичком делу програма учествовали су млади рок састави „Октава више“ и „Гримизна сила“, као и Јелена Бојковић и Владислав Јурић Џубо, који су извели неколико најпопуларнијих нумера бенда „ЕКВ“.
Аутор текста Миша Милосављевић
Аутор фотографија Андреј Анђић