Вести

У сусрет Светском дану можданог удара, који је 29. октобра, а у циљу доприноса едукацији становништва, у Библиотеци је одржано предавање о овој болести. Под називом Учитавање – когнитивно (дис)функционисање пре, током и после можданог удара, о овој теми говорили су др Гордана Вукашиновић, неуролог у Здравственом центру Студеница и дизајнер Милан Јанић.
О томе шта је мождани дар, зашто и како настаје, које су предиспозиције за добијање шлога, који су симптоми које треба ургентно препознати (јер период у којем је мождани удар излечив је веома кратак) и шта се дешава у акутној фази лечења, говорила је докторка Вукашиновић уз интересантну видео-презентацију.
Kако је преживео и како се опоравио од можданог удара, кроз који програм рехабилитације и редукације је прошао, говорио је дизајнер Милан Јанић који живи и ради у Паризу. Овај рођени Краљевчанин, који је са 36 година доживео мождани удар са комликацијама, своје драгоцено искуство опоравка, уз занимљив видео-материјал, поделио је са бројном публиком.

Аутор текста: Весна Андријашевић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић