Вести

У оквиру серијала „Рокољупци“, поводом 25 година од прераног одласка Милана Младеновића, рок песника и фронтмена групе ЕКВ, представљена је књига новинара Александра Жикића, „Место у мећави – прича о Милану Младеновићу“.
Књига је први пут објављена 1999. године, свега пет година након Миланове смрти, а до сада је објављено неколико допуњених издања. Име „Место у мећави“ преузето је из омиљене лектире Милана Младеновића, научнофантастичног романа „Лева рука таме“, америчке списатељице Урсуле Ле Гвин, објављеног 1969. године. Књига „Место у мећави“ прича је о томе како је један даровити уметник, стварајући у турбулентним временима, тражио, али није нашао своје место у мећави, сигуран заклон у олуји која је беснела око нас.
Александар Жикић, који је до сада објавио преко хиљаду текстова из области рокенрола и поп културе, дао нам је детаљан портрет Милана Младеновића водећи нас кроз све фазе и учешћа у бендовима „Лимуново дрво“ и њиховог првог концерта у СКЦ 1980. Када су наступили као предгрупа словеначким „Панкртима“, преко „Шарло акробате“, „Екатарине Друге“ и на крају „Екатарине Велике“ и самосталног пројекта „Анђеоски дах“ сниманом у Бразилу, а објављеног постхумно. Посебна пажња дата је Милановом значају на регионалној рок сцени, његовом активизму и утицају који је оставио на потоње генерације. Жикић наводи да је Милан један од ретких стваралаца који је остао потпуно доследан свом музичком, уметничком и моралном критеријуму, да његова каријера није познавала компромисе и да такав однос квалитета и велике популарности није забележен код нас ни пре ни после његове појаве.
Модератор вечери био је Мирослав Сташић из Народне библиотеке „Др Душан Радић“ из Врњачке Бање.
Аутор текста Миша Милосављевић
Аутор фотографија Иван Спасојевић