Вести

У организацији Градске  библиотеке Бели Манастир, Средишње библиотеке Мађара у Републици Хрватској, од 6. до 8. новембра, у Кнежевим Виноградима, одржан је међународни стручни скуп под називом „Прича (из) моје књижнице“, на којем су учествовале три библиотекарке из  НБ Стефан Првовенчани.

Нина Раденковић, дипломирани библиотекар и колегиница Биљана Давидовски, виши дипломирани библиотекар из НБ Ужице, представиле су свој рад Са младима на путу евроинтеграција, у коме су објасниле на који начин добра међубиблиотечка сарадња води до успеха. Краљевачка и ужичка библиотека су међу најактивнијим чланицама ЕУтека мреже, која броји 48 јавних библиотека на територији Републике Србије. Наше институције су уприличиле разноврсне активности (трибине, програме, изложбе, квизове, радионице) које су за циљ имале боље информисање својих корисника и суграђана, посебно младих, о ЕУ, придруживању Србије ЕУ, постулатима на којима заједница народа почива..

Катарина Јаблановић, виши дипломирани библиотекар, је у излагању Прича о јубилеју Карановачке читаонице, представила програмску активност НБ Стефан Првовенчани за 2018. годину, која је у потпуности била у знаку обележавања јубилеја. Осветлила је низ активности – организовање свечане академије, штампање изложбе, стручног скупа библиотекара, пригодних књижевних вечери, бесплатног уписа за кориснике, објављивање Монографије и Зборника са стручног скупа, све у циљу да послуже као пример добре праксе колегама запосленим у библиотекама или сродним установама културе.

Весна Андријашевић, дипломирани библиотекар, наступила је са темом Библиотека и школе-партнери у образовању ученика, говорећи о дугогодишњој сарадњи наше установе и краљевачких школа, кроз едукативни програм Са децом око света. Уз видео – презентацију, упознала је присутне како смо кроз мултимедијалну наставу и занимљиве госте, током дванаест година реализације овог програма, повезали  наставно,  васпитно – образовно и  културно  деловање не само библиотеке и школа са подручја Рашког округа, већ и осталих институција за културу,  КУД – ова, спортских удружења и амбасада различитих држава у Београду.

Овај међународни стручни скуп, омогућио је интеракцију и повезивање заједнице библиотекара, дао допринос изучавању  историје  библиотека и културне баштине, омогућио  размену знања, искустава и идеја више од четрдесеторо учесника из Мађарске, Словачке, Хрватске и Србије.

Аутор текста Весна Андријашевић

Аутор фотографија: фототека Градске књижнице Бели Манастир