Вести

Тема петог предавања у низу едукативног серијала Изазови родитељства била је посвећена Партнерским односима данас. С обзиром да живимо у дигиталном добу, времену када виртуелно најдачава стварно, постављају се важна питања: Како модерно доба креира наше односе? Које све типове партнерских односа сусрећемо у нашој околини? Да ли су добри и складни партнерски односи предуслов за успешно родитељство и како рођење детета утиче на већ изграђене партнерске односе? На ова питања бројној публици одговоре је дала Невена Чаловска Херцог, неуропсихијатар и професор на Факултету за медије и комуникације.
Током свог једночасовног излагања, које је било пропраћено богатом видео-презентацијом, докторка је истакла неколико интересантних чињеница: партнерски однос је једини однос који бирамо, сви остали односи су нам, условно речено, наметнути и ми се у односима са другим људима мењамо јер као социјална бића имама потребу за романтичним односима. А добри и стабилни партнерски односи су свакако важни за успешно васпитавање и одгајање деце, јер су партнерски односи заправо поновљени односи из раног детињства, с обризом на чињеницу да се деца емоционално дефинишу између треће и пете године. Више проблема у детињству иницира више комфликата у будућем браку.
Предавање је приведено крају питањима публике и једним веома занимљивим закључком који илуструје живот данас. Некада је највећа казна за децу била реченица „не можеш напоље“, а сада је то „изађи напоље“!

Аутор текста: Јелена Андрић
Аутор фотографија: Данка Спасојевић