Вести

На Дечјем одељењу Библиотеке одржан је још један едукативни програм у оквиру серијала Изазови родитељства. Овога пута говорили смо о аутизму, теми која би и сама могла да носи назив серијала, јер подизати дете са аутизмом посебан је изазов који од родитеља изискује много стрпљења, храбрости и надљудске снаге. Тежиште предавања било је усмерено на утицај породице на аутизам и обратно, на аспект који је од посебног значаја од тренутка када се примете први симптоми код детета до успостављања дијагнозе. Чињеница је да се брачни парови који имају аутистично дете, неретко не одлучују за рађање другог детета, с обзиром да се, према данашњим сазнањима, ризик од понављања у породици креће између 3 и 19 одсто. Међутим, уколико се одлуче, какав третман и колико пажње добија регуларно дете и какав је његов утицај на развој детета са аутизмом?
Своја искуства поделила је са одабраном публиком Весна Петровић, председница Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, Краљевчанка и мајка аутистичног четрдесетогодишњака. Уз емотивну видео-презентацију, присутни су имали прилику да чују причу која је почела као и свака друга породична прича до тренутка када таква више није била, обележена суочавањима са изазовом у временима када се о аутизму веома мало знало и још мање говорило, имајући у виду да је у време када им је дијагноза успостаљена, 1981. године, у Србији било 29оро регистроване аутистичне деце. Госпођа Петровић је истакла да оно што и данас недостаје у Србији је рана интервенција, која је од нарочитог значаја, као и тренинг за родитеље.
Била је ово прилика да публика погледа и петоминутни анимирани филм о томе како функционише свет једне аутистичне девојчице, а самим тим свет читаве њене породице.

Аутор текста: Јелена Андрић
Аутор фотографија Иван Спасојевић