Вести

Доделом награда најмарљивијим члановима и захвалница заслужним установама и појединцима, Народна библиотека “Стефан Првовенчани“ обележила је 14. децембар, Дан библиотекара Србије. Свечаност уприличена тим поводом у читаоници Дечјег одељења, којој су присуствовале бројне званице из политичког, привредног и културног живота, “украсио је“ податак да је тог дана, на Позајмном и Дечјем одељењу, учлањено преко хиљаду нових чланова.

-Иза нас је период који је свакако обележила реконструкција подова, у шта је уложено око два милиона динара, ревизија фондова, почетак сарадње с библиотекама с Кипра и Црне Горе, гостовања наших изложби и програма у Македонији, Црној Гори, Републици Српској,  Жички духовни сабор, награде нашим ауторима и књигама које смо одштампали, нови програмски серијали, представљања наше издавачке делатности на овогодишњем Сајму књига у Београду и Народној библиотеци Србије и Вуковом сабору, Међународни скуп библиотекара који смо ми организовали…Имамо се чиме похвалити и ја користим прилику да се захвалим нашим библиотекарима на креативности и труду – речи су мр Миша Милосављевића, директора краљевачке библиотеке.

Најмлађем, најстаријем и најмарљивијим члановима Алекси Јовановићу, Петру Јовановићу, Загорки Томовић, Мирјани Панић, Јовани Ракоњац, Дејану Вељовићу, Милану Матијевићу, Сари Јанић, Ђорђу Стефановићу, Софији Вукадиновић и Урошу Ђуровићу уручене су пригодне награде, а Јели Марковић, Порталу “Круг“, Нардоном музеју Краљево и ОШ “Четврти краљевачки батаљон“ захвалнице за успешну сарадњу. Најбољим школским библиотекаром проглашена је Дејана Данојлић која овај посао обавља у основним школама “Младост“ у Врњцима и “Бане Миленковић“ из Новог Села. Награду и поклон књиге њој је уручила Данка Спасојевић, руководилац наше Матичне и службе за развој.

Свечаност је завршена речима песника Милоја Радовића, нашег колеге који почетком године одлази у пензију, који је искуствено нагласио да “ако желиш да упознаш неки град, прво посети његову библиотеку и све ће ти бити јасно“.

-Свака библиотека је огледало града, али библиотеке добрим или мање добрим проглашавају читаоци. Они су рекли да је ова, наша, међу најбољима. Делим њихово мишљење, јер колико су они, читаоци, добри, а јесу, толико смо и ми успешни – рекао је Милоје Радовић.

Аутор текста Милош Милишић

Aутор фотографија Иван Спасојевић