Вести

На планети Земљи живи две милијарде деце, а према подацима Светске здравствене организације једна милијарда деце доживела је неки вид насиља. Стога постоји милијарду разлога да покушавамо да спречимо насиље над децом. Овом реченицом отпочела је своје предавање о заштити деце од злоствљања и занемаривања Невенка Жегарац, редовни професор на Факултету политичких наука.

У оквирима европске статистике деца у Србији су најсиромашнија. Према званичним подацима, око шест хиљада деце у Србији користи услуге смештаја у хранитељским породицама и у институцијама. Извештаји републичког завода за социјалну заштиту показују да се број деце у систему социјалне заштите повећава, иако број деце у општој популацији значајно опада.

Деца су све више жртве физичког насиља. Све је чешћи случај да на друштвеним мрежама осване понеки снимак вршњачког малтретирања у школским двориштима, на игралиштима. У штампи је све више наслова о породичном насиљу, нажалост, неретко са фаталним исходима. Докторка Жегарац говорила је о заштити деце од злостављања на свим нивоима, јер психичко и емотивно злостављање, занемаривање, немарно поступање и небрига друштвене заједнице свакако не представљају блажу форму од физичког насиља. Докторка је истакла да је 70% деце у Србији доживело неки облик физичког или психичког насиља, док је 40% сведочило насиљу у породици. Такође да статистика показује да је телесно кажњавање у опадању, према подацима из 2005. године 72,8% деце доживело је ову врсту насиља, 2010. 67%, а 2014. 43%.

Један од закључака могао би бити, уколико дечји мозак у развоју, дакле до треће године живота, не обасипамо лепим стварима стварају се неповољни услови на целоживотно памћење, управљање стресом и расуђивање. Јер деца која су била објекат злостављања, сведоци насиља у породици или и сами злостављачи у свет одраслих улазе као личности проблематичног психолошког склопа.

Овим предавањем привели смо крају серијал Изазова родитељства, који jе био организован у оквиру пројекта Породични библиоклуб, подржаног и суфинансираног од стране Кабинета министра без портфеља за демографску и популациону политику. Нови низ са новим темама отпочињемо након новогодишњих и божићних празника.

27.12.2019.

Аутор текста: Јелена Андрић, аутор фотографија: Данка Спасојевић