Вести

Библиотекари Дечјег одељења су и ове године уместо једнодневног обележавања Савиндана, школске славе, уприличили низ програмских активности за малишане којима су испунили читаву недељу. Светосавска недеља отворена је посетом краљевачког вртића Чуперак. Са малишанима смо разговарали о светој лози Немањића, упознали се са породичним стаблом, читали легенде о Светом Сави, које су касније и илустровали. Колика је свест дечице о овом, за културу и Србе, важном дану, најбоље говори њихово познавање Химне Светом Сави и других песама.

Са предшколцима из ОШ „Јово Курсула“ упознали смо се са Немањићима у модерном свету. Најпре смо породично стабло направили од књига из едиције Деца читају српску историју Слободана Станишића, а потом су дечица илустовала свој доживљај Немањића на посебно припремљеним папирима који подржавају апликацију Quiver. Завршене цртеже смо посматрали помоћу поменуте апликације на таблетима. На овим радионицама малишани су се дружили са библиотекаркама Дечјег одељења, Маријом Симовић и Јеленом Андрић.

Са библиотекарком Миленом Вранеш предшколска група из вртића Полетарац кренула је на путовање са принцем Растком. Подељени у три групе, упознали су се а потом и илустовали различите периоде из живота Светог Саве.

Сви дечји радови красили су изложбени простор Дечјег одељења, док су у ходнику на трећем спрату биле постављене изложбе Писац у краљевачкој библиотеци, Слободан Станишић и  Деца читају српску историју.

Кроз едукативну радионицу Дигитално дечје свезнање библиотекари Ивана Хренко, Александар Димитријевић и Марија Симовић организовали су два квиза,  Свети Сава у књижевности и Свети Сава у историји. У овом програму су успешно учествовали ученици осмог разреда ОШ „Јован Цвијић“ из Сирче.

Посебан доживљај била су дружења са писцима. У историјску потрагу трагом Немањића ученике ОШ Димитрије Туцовић и IV краљевачки батаљон повео је писац за децу Слободан Станишић.  Овом приликом је Лана Радисављевић из менаџмент тима издавачке куће Вулкан представила истојиске наслове који су у овој кући до сада објављени.

Недељу смо затворили посебним програмом, промоцијом књиге Мала прича о великој Жичи, нашег колеге, библиотекара и песника Милоја Радовића. Програм су отворили ученици ОШ Живан Маричић нумером Ми смо деца неба и предивним рецитовањем поеме о Жичи. О књизи, чији су издавачи књижара Прозор и манастир Жича,  говорила је Зорица Јанковић, главна уредница. Потом је реч добио песник, који је публици, ученицима ОШ Јово Курсула испричао причу о настанку књиге, како и када се родила идеја и како се та идеја претворила у књигу. Деца су имала прилику да осворе поклончиће прихвативши изазов да рецитују стихове из књиге. Програм, а уједно и светосавску недељу, затворио је хор Музичке школе професорке Јадранке Јагличић. Они су извели три нумере песника Милоја Радовића и Моша Одаловића, за које је професорка Јагличић написала музику.

Аутор текста: Јелена Андрић