Вести

-Најтежи задатак који се поставља пред сваког појединца, а још више и теже пред један народ, јесте не да успе, већ да траје. Многи су успевали на разним пољима, али нису трајали. Српска православна црква пример је успешног постојања кроз историју и непоколебивог трајања…

Овим речима своју Светосавску беседу, синоћ у краљевачкој библиотеци, започео је протонамесник Александар Р. Јевтић, уредник часописа “Жички благовесник“. Он је навео да су, упркос многим недаћама, СПЦ у том трајању и опстајању помогли многи врли појединци, међу којима је први и најзначајнији Свети Сава, њен први поглавар, који се још као младић замонашио на Светој Гори и прихватио господњу заповест: “Који хоће међу вама да буде први, нека буде вама слуга !“

-Свети Сава је смиривао непријатељства међу појединцима, међу народима, сведочећи да је Бог у тихом поветарцу у коме се некада јавио због људских грехова неутешном и ожалошћеном великом пророку Илији. Све то због љубави која је сведочанство божијег присуства међу нама. Ту је љубав народ осетио, па се многа брда, реке извори, долине, потоци, људи…Савиним именом зову…Налик тихом поветарцу, светитељ Сава био је омиљен и код Бога и код људи. Пред његовом појавом нису остајали равнодушни ни иноверни муслимани… С путовања је доносио књиге, али и вековна искуства најугледнијих манастира који нису били само богослужбена, већ и образовна средишта средњовековног друштвеног живота. Са најбољих, данашњим речником речемно, најпрестижнијих универзитета, доносио је народу своме науку, мудрост, божију и људску…беседио је Александар Р. Јавтић.

Јветић је део своје беседе посветио и Савиној борби за стицање аутокефалности СПЦ и упоредио је са неким данашњим дешавањима:

-Ако ово упоредимо са неким савременим дешавањима око аутокефалности у Македонији, Украјини, Црној Гори…можемо  видети сву приземност и нецрквеност њиховог карактера. Аутокефалност у овим ситуацијама темељи се на плановима, некада комуниста, а сада НАТО лобиста и атеистичке пропаганде. Бесмисао овог није потребно широко објашњавати. Лажни цар Шћепан Мали изледа наивно у односу на савремене карикатуре које ће бар остати да сведоче о ономе што се дешавало. Нашој Цркви на понос, а многим другима на срамоту – истиче Јевтић.

У програму Светосавске беседе учествовали су и ученици Одсека за традиционалну музику МШ “Стеван Мокрањац“ из Краљева.

Аутор текста Милош Милишић

Aутор фотографија Иван Спасојевић